Безплатни ваксини срещу коклюш за бременните и нова схема за имунизация

...
Безплатни ваксини срещу коклюш за бременните и нова схема за имунизация
Коментари Харесай

Коклюшът се разпространява: 90% от доказаните случаи са при ученици

Безплатни ваксини против коклюш за бременните и нова скица за имунизация на бебетата. Това са част от ограниченията на здравните управляващи против разпространяването на болестта. Те идват на фона на ново повишаване на случаите – болните към този момент са повече от 500.

Рискът за бебетата би трябвало да се сведе до най-малко, тъй като при тях болестта може да протече тежко. Една от тези ограничения е ориентирана към намаляване на възрастта за слагането на първа имунизация. Вместо на два месеца, бебета към този момент ще могат да се ваксинират на месец и половина.

При бременните имунизацията пък ще се слага сред 26 и 37 седмица и тя ще е безвъзмездна.

Работи се и в посока за разширение на опциите за тестване. Властите обмислят гратис проучване да има освен в София, само че и във Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Бургас.

Бременната в осмия месец Пламена Колева днес се имунизира против коклюш. Казва, че към този момент е спокойна, че бебето й ще е предпазено. „ Сега се имунизирам аз, възнамерявам и мъжът ми да се имунизира. Мисля, че нещата ще са без надзор. Освен това предното ми дете е родено по коронавирус – знаем по какъв начин да се пазим “, сподели тя.

Пламена Колева обаче е безапелационна – нужна е осведомителна акция за изгодата от имунизацията. „ Аз си заплащам, с цел да съм имунизирана “, споделя още тя.

Д-р Александър Атанасов има доста запитвания за имунизация. Но ваксини няма.

„ В началото на седмицата съумях да купя лимитирано количество ваксини и се наложи да ги приоритизирам – поставям ги единствено на бременните дами. Очаква се нова партида, само че дали тя ще е задоволителна – не мога да кажа “, твърди педиатърът доктор Атанасов пред БТВ.

Лекарят споделя още, че обезпечаването на безвъзмездна ваксина за бъдещите майки е стъпка в вярната посока.

„ Поставянето на ваксина в трети триместър на бременността обезпечава отбрана на бебето преди да пристигна време за неговата имунизация “, безапелационен е доктор Атанасов.

С тези ограничения ще бъдат предпазени бебетата, обявиха здравните управляващи. „ Това става по два метода, както със събаряне на възрастта с две седмици, по този начин и с опцията на всички искащи бременни да бъдат ваксинирани “, изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Възможността за безвъзмездна ваксина обаче евентуално ще стане факт едвам след великденските празници.

А в учебните заведения под карантина към този момент са под 100 паралелки в страната, съобщи просветителният министър. „ Подготвили сме насоките за учебните заведения, които ще се популяризират от РЗИ, в случай че има зараза от коклюш “, изясни Галин Цоков.

До момента най-засегнати от коклюш са точно децата – 90% от потвърдените случаи са в тази възраст.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР